Ökogaléria
Gyöngyös, Jókai Mór utca 2. 
Tel.: +36 30 722 3313
Nyitvatartás: H-P 09-17, Sz 08-12 
Magvak és egyéb:
- chiamag
- szezámmag
- héjnélküli tökmag
- étkezési lenmag
- hántolt napraforgó
- diákcsemege
- kesudió
- bulgur
- kuszkusz
Pelyhek:
- bio zabpehely aprószemű
- bio zabkorpa
- bio puffasztott tönköly natúr
- bio tönköly flakes virágmézzel
- bio puffasztott köles fahéjas
- bio puffasztott köles natúr

Lisztek:
Az alakor vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) egy diploid faj, az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza. Ez az ősi gabonaféle képezte az emberiség alapvető élelmiszerellátásának alapját. Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető. Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és kenyeret sütnek belőle; az így sütött kenyér íze a Svájcban divatos „dióskenyérre” hasonlít. Sok helyen azonban inkább rizshez hasonlóan főzik, vagy kását készítenek belőle, mivel kenyérkészítésre kevéssé alkalmas. 

-  bio alakor ősbúza fehérliszt
-  bio alakor ősbúza teljes őrlésű liszt

A tönköly búzaszemek erős pelyvalevéllel fedettek, ezért hatékonyan védi a szemeket a környezeti szennyeződésektől. A tönköly fehérjetartalma magas és könnyen emészthető. A tönkölybúza aminosav tartalma és annak összetétele a gabonafélék közül a legkedvezőbb. A vitamin-és ásványianyag-tartalma a többi búzákhoz képest azok többszöröse. A tönkölybúza 100 grammjának energiatartalma 376 kcal/1579 kJ. Napi 15-20 dkg tönkölybúza elfogyasztásával lényegében fedezhető az emberi szervezet aminosav-igénye. Tartalmaz még 52-55 százalék szénhidrátot, 2,7 százalék zsírt és 8,8 százalék értékes rostot. Tönkölybúza: egészséges testet és jó kedélyt teremt. Vitamin- és ásványianyag-tartalmára jellemző, hogy a B12- kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, niacin- és E-vitamin-tartalma is kiemelkedő. 
Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma számottevő, a gabonamagokra jellemző érték nyolcszorosa is lehet, réz-, vas-, mangán- és cinktartalma meghaladja a búzáét. Jelentős szilícium és szeléntartalommal rendelkezik.

-  bio tönköly fehérliszt
-  bio tönköly teljes őrlésű liszt

Egyéb lisztek:
-  kókuszliszt
-  mandulaliszt
- köles liszt
- hajdinaliszt

A hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás és antioxidáns, mivel a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. 
Minden jog fenntartva - 2020 - okogaleria.hu

Adatvédelem

Honlapkészítés:  expressz-weboldalkeszites.hu